Home U akciji U prodaji je novi, 45. broj magazina Liceulice

U prodaji je novi, 45. broj magazina Liceulice

166
0
SHARE

U prodaji je nov, četrdeset peti broj magazina Liceulice: GDE POSTOJI MOĆ, POSTOJI I OTPOR?

Privatnost i njena zaštita važna su tema, kojoj se uglavnom ne pridaje dovoljno pažnje, a često zapravo i ne prepoznajemo gde se sve i na koji način naša privatnost narušava.

S druge strane, informacije koje se tiču rada javnih institucija nužno moraju biti dostupne javnosti – one ne smeju spadati u domen „privatnosti“ osoba koje su na važnim funkcijama, jer je dostupnost tih informacija stvar elementarnog javnog interesa i transparentnog funkcionisanja društva. Zato smo se u novom broju magazina posvetili baš ovim temama – zanimalo nas je koje su to informacije koje možemo da zaštitimo, kao i koje su to informacije koje imamo prava da znamo. Tako vam novo Liceulice donosi intervju s Rodoljubom Šabićem, poverenikom za informacije od javnog značaja, kao i tekst Jovane Netković, koja je u razgovoru s brojnim stručnjakinjama i stručnjacima analizirala kako se štite podaci o žrtvama nasilja u medijskom izveštavanju. Danilo Krivokapić i Bojan Perkov pišu o zaštiti podataka na internetu, a Nevena Ružić je autorka dva teksta – u jednom je reč o zaštiti privatnosti na radnom mestu, a u drugom o tome kako se može ostvariti pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

Osim teme broja, tu su i naše stalne teme i rubrike. Ovoga puta nas naša stalna saradnica Dragana Nikoletić upoznaje s prodavcem Slobodanom LazićemJelena Lalatović je pogledala zanimljiv film „Nikom ništa“, i napisala tekst o fenomenu prisilnih brakova, kojima se i taj film bavi, a Stefan Slavković nadahnuto ispisuje malu istoriju trga Slavija, te analizira kako su se, upravo kroz taj deo Beograda, prelamale istorijske epohe i različit odnos prema javnom prostoru. U rubrici „Pismo meni mlađem/oj” ovoga puta donosimo tekst Dejana Tiaga Stankovića, pisca i prevodioca.

Ne zaboravite da su projekti poput našeg uvek u finansijskoj neizvesnosti. Ako podržavate naš rad i smatrate da su teme kojima se bavimo važne, i više od svega ako podržavate naše prodavce i prodavačice da se ekonomski osnaže i uključe u zajednicu, kupujte naš magazin, pretplatite se, donirajte, zovite nas u goste, govorite i pišite o nama. Sve informacije možete pronaći na našem novom sajtu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here